Şeker ve Kanser

ŞEKER VE KANSER

İşlenmiş şekerin zararları konusu son zamanlarda çokça tartışılır oldu. Şekerin, özellikle de kanseri tetiklediği ve kanser hücrelerini beslediği yönündeki iddialar, üzerinde durmaya değer. Peki şeker nedir, vücudumuza ne gibi etkileri vardır ve hangi tip şekere ihtiyacımız vardır?

“Şeker, kanser hücrelerini besleyen bir gıdadır” genellemesi; şekere karşı duruşumuzu büyük ölçüde değiştirmiştir. Ancak bu yargı; bu kadar basit ve net değildir. Öncelikle “zararlı” olarak anılan şeker grubuyla; vücudumuzun ihtiyacı olan “masum” şeker grubunu ayırmakta fayda var.

 

ACI ŞEKER

Şeker denildiğinde akıllara ilk sofra şekeri ya da beyaz şeker diye tabir ettiğimiz şeker gelir. Özellikle tatlılarda, şekerlemelerde ve meyve sularında kullanılan bu tip şeker; şeker kamışının ileri seviyede işlenmesiyle elde edilir. Bu işlenme esnasında karbon yapısı değişen şeker; vücuda girdiğinde bağışıklık sistemini zayıflatır ve bilindiği gibi kanser hastalığı; bağışıklık sisteminin çökmesi neticesinde oluşur. Bir de mısır nişastasından elde edilen ve pek çok atıştırmalıklarda ve hazır tatlılarda kullanılan glikoz şurubu vardır.  Alman bilimadamı Otto Warburg’un 1931 yılında Nobel ödülü alan çalışmasına göre ise; kanserli hücrelerin yapısı sağlıklı hücreninkinden farklı olarak; 3-5 kat daha fazla şeker kullanıyor. Başka bir ifadeyle; şeker, kanser hücresi için bir yakıt.

 

TATLI ŞEKER

Günlük hayatın koşuşturmacası içinde, vücudumuzun enerjiye ihtiyacı olduğu kesin ancak bu enerjiyi “tatlı bir şeyler” yiyerek alacağımız fikri kısmen tehlikelidir. Hayatımızda şeker farklı formlarda bulunur; meyvelerin doğal yapısında bulunan şeker ile evlerimizde kullandığımız beyaz şeker en çok bilinenlerdir. Gün içinde enerjimiz düştüğünde; meyvelerden alacağımız doğal şeker, enerji seviyemizi yükseltirken, vücudumuza zarar vermeyeceği gibi, yediğimiz meyvenin içindeki lifleri, vitamin ve mineralleri de aynı anda alacağımız için; “masum” bir gofretten çok daha faydalıdır. Örneğin; bir adet portakal ile bir porsiyon tatlıyı karşılaştırdığımızda; portakalda 12 gr şeker varken; tatlıda 10 gr şeker bulunur ancak buradan sonrası önemli! Portakal yediğimizde yüksek oranda lif ve C, A, B, E vitaminleri ile magnezyum, potasyum ve kalsiyum gibi mineralleri almış oluruz; peki ya 1 porsiyon tatlıdan ne alırız? Vücudumuzda yağa dönüşecek 200 kalori!

 

Kanser hastalığı ve şeker ilişkisi konusuna gelince; yapılan araştırmalar; kandaki şeker oranı düştüğünde, kanser tedavisinin yüzde elli oranında daha etkili olduğunu gösteriyor.  Ancak şunu da belirtmekte fayda var; kanserden korunmak ya da kanser tedavisi esnasında sağlığımıza dikkat etmek adına şekeri hayatımızdan tamamen çıkarmak çözüm değildir. Çünkü hem vücudumuzun enerjiye ihtiyacı vardır hem de canımızın çektiği gıda maddelerini yiyememek kişilerde strese neden olur.

Bu noktada şekeri olabildiğince doğal yollardan almak en doğru çözüm olacaktır.  Taze ve kuru meyveler, kuruyemişler,hurma, balkabağı ve bal tatlı şeker alternatifleri olabilir. Gün içinde enerjimizi arttırmak için yiyeceğimiz meyve ile ihtiyacımız olan şekerin yanı sıra mineral ve lifleri de almış olacağız.  Yapacağımız tatlılarda da şeker yerine bal ve benzeri doğal şurupları ya da kuru meyveleri kullanmak da faydalı bir alternatif olabilir.

DESTEK yaz,
3853'e gönder
Mucizelere Ortak Ol!