Erken Tanı ve Tarama

Ülkemizde bir çok kişi farkındalığı olmama, yoğun iş temposundan dolayı vakit ayıramama, yapılacak testlerden dolayı canları yanacağı endişesi ve maddi imkanlarının kısıtlı olması gibi nedenlerden dolayı erken tetkik ve taramalarını yaptıramamaktadır. Maalesef erken tanılandığında tedavisi mümkün olan bir çok kanser türünün geç teşhis edilmesinden dolayı, her yıl binlerce insan hayatlarını kaybetmektedir. Unutulmamalıdır ki kanseri, erteleyerek değil, erken teşhis ederek yenebiliriz.

Günümüz yaşam şartlarında, kanserin önlenebilir ve önlenemez nedenleri vardır. Önlenebilir/kontrol edilebilir nedenler arasında, sigara ve alkol kullanımı, kötü beslenme alışkanlıkları, obezite, fiziksel hareketsizlik ve çevresel faktörler sayılabilir. Öte yandan, genetik yatkınlık / ailede kanser hikayesi, önlenemez nedenler arasındadır. İşte tam da bu noktada, kanser taraması hayati önem taşımaktadır.

Türk Kanser Derneği olarak, halka açık alanlarda, ulusal basın ve televizyonlar aracılığıyla, kanser taramasının önemini halkımıza sürekli hatırlatmanın yanı sıra, 81 il ve ilçelerde ikamet eden tüm vatandaşlarımızı, ikamet ettikleri illerde bulunan anlaşmalı sağlık kurumlarına yönlendirerek ÜCRETSİZ olarak kanser taramalarını gerçekleştiriyoruz.

Ücretsiz tarama programlarımız için 0212 238 30 30 numaralı telefondan derneğimiz ile iletişime geçerek detaylı bilgi alabilir ve kayıt oluşturabilirsiniz.

Tarama programları:

1. Meme kanseri
    20 yaşından itibaren kendi kendine meme muayenesi erken tanı açısından oldukça önemlidir. ("Kendi Kendine Meme Muayenesi" videosunu izleyin.)
    20-40 yaş arasında yılda bir Klinik Meme Muayenesi ve Ultrasonografi Çekimi (Doktorun uygun görmesi halinde 2 yılda bir de yaptırılabilmektedir)

40 yaş üzerinde Yılda bir  Klinik Meme Muayenesi ve Ultrasonografi eşliğinde Mamografi Çekimi

1. Serviks (Rahim ağzı) kanseri
    İlk cinsel ilişkiden itibaren 29 yaşına kadar 3 yılda bir bir kadın doğum muayenesi ve pap-smear testi
    30 yaş ve üzeri kadınlar ise 5 yılda bir kadın doğum muayenesi, pap-smear testi ve HPV testi
  2. Kolon kanseri
    50 yaşından itibaren 2 yılda bir gaitada gizli kan testi
    10 yılda bir rektal muayene ve kolonoskopi (Anne baba gibi yakın akrabalarında kalın bağırsak kanseri tanısı konmuş olanlar, 40 yaşından önce veya akrabasına tanı konulduğu yaştan en geç 8-10 yıl önce taramayı başlatmalıdır.)
  3. Prostat kanseri
    50 yaşından itibaren her yıl rektal tuşe ve PSA testi

Beslenme şekli, sigara alkol kullanımı gibi kişisel alışkanlıklar, ailede kanser hastalığı gibi genetik nedenler kansere yakalanma riskini etkilemektedir. Bu nedenle tarama tetkiklerinin bazen daha erken başlaması ve farklı periyodlarda yapılması gerekebilir. Risk Değerlendirme Formu size bu konuda yardımcı olacaktır.

BURADANRisk Değerlendirme Formu'nu doldurup gönderdiğinizde, uzmanlarımız sizin için gerekli kanser tarama programını belirleyecek ve size bildireceklerdir.