Lenfatik dolaşımın doğuştan veya sonradan gelişen nedenlerle bozulması sonucu, proteinden zengin sıvının birikimi olarak tanımlanabilir. Örneğin, meme kanseri cerrahisi sonrası koltuk altı lenf bezlerinin çıkarılması sonucunda ortaya çıkan en sıkıntı verici komplikasyonlardan biridir. Koltuk altı lenf akımının engellenmesi sonucu kolda şişme, rahatsızlık hissi ve ağrıya neden olur.
Lenf bezlerinin çıkartıldığı kol ile sert hareketler yapmaktan kaçınılmalı ve damar yolu açılması ve benzeri tıbbi işlemler için daima diğer sağlıklı kol kullanılmalıdır. Bu tür işlemler kolda lenfödeme yol açabilir.
Ancak istenmeyen bir kaza sonucu tıbben bilinçsiz durumdayken veya kişinin dalgınlığına geldiği bir an hastaya müdahale edilmesi gerektiğinde sağlık görevlileri farkında olmadan bu koldan damar yolu açabilir, tansiyon ölçebilir ve benzeri tıbbi müdahalede bulunabilir.
Bu gibi durumlarda sağlık personellerinin ve başkalarının hastanın kolunu kullanmaması gerektiğini farketmesi adına üzerinde "Lenfödem riski var, bu kolumu kullanmayın" yazan bilekliği kullanmak son derece önemlidir.
Lenfödemden korunmak için;
* Dengeli, yüksek lifli ve az tuzlu beslenin,
* Kendinizi yormadan düzenli egzersiz yapın,
* Kilo arttıkça lenfödem riski arttığı için kilonuzu beden kitle endeksine oranla koruyun,
* Ağır kaldırmaktan, darbe almasından, enfeksiyona sebep olacak girişimlerden ve bası uygulanacak işlemlerden lenfleri alınmış kolunuzu koruyun,
* Lenfödem bilekliğinizi takın!