Kanserin Koruyucu Kalkanı Zeytinyağındaki Polifenoller

Kanserin Koruyucu Kalkanı Zeytinyağındaki Polifenoller
 

Beslenme şüphesiz insanoğlunun canlılığını sağlayan en temel unsurlardan biri. Sağlıklı beslenme alışkanlıklarının hem kanser hastalığından koruyucu etkisi,  hem de kanser tanısı almış kişilerin  tedavi süreçlerini daha kolay yönetmeleri açısından oldukça faydalı etkileri vardır. Sağlıklı beslenme alışkanlıklarının vazgeçilmezlerinden birisi de besin değeri ve içeriğindeki mucizelerden dolayı sofralarımızın vazgeçilmezi ZEYTİNYAĞI.

Zeytinyağı bileşiminde bir çok kıymetli yağ asidi gibi bileşenlerin bulunduğu ayrıca antioksidan olan polifenolleri de içeren, zeytinlerden sadece fiziksel yollarla elde edilen ve de doğal haliyle tüketilebilen tek bitkisel yağdır. A, D, E ve K vitaminleri açısından çok zengin olması ve de içerdiği Omega 9 ile birlikte yağ asidi oranları açısından da diğer bitkisel yağlara göre insan metabolizması için daha faydalı olduğu kabul edilmektedir.

Fakat zeytinyağını asıl faydalı ve değerli kılan içerisindeki oleik asitler ve antioksidan görevi üstlenen polifenollerdir. Hatta bazı önemli polifenoller ise sadece zeytinyağında bulunurlar.

Polifenoller zeytinyağının ömrünü arttırken aynı zamanda tadını geliştirir. Zeytinler, meyve etinin yaklaşık % 1-3 ünü oluşturacak düzeyde, yüksek konsantrasyonda  fenolik madde içerirler ve bu fenolikler zeytinden fiziksel yollarla yağa sızarak geçerler. Dolayısı ile zeytinin hangi süreçler sonrasında zeytinyağına dönüştüğü de zeytinyağının içerdiği fenolik madde miktarı açısından önem taşımaktadır. Birçok zeytinyağını birbirinden ayıran en önemli farklardan biri de bu konudur.

Zeytinyağındaki fenolik bileşenlerin değeri, zeytinin türüne, bulunduğu yüksekliğe, üretim, toplanma saklanma şekillerine ve de üretim sürecine dahil olma süresine göre farklılık gösterirken; zeytinin tam siyaha dönmemiş yarı yeşil döneminde en yüksek olduğu gözlenmektedir, aynı zamanda üretim sırasında su kullanılması bu fenolik bileşiklerin suya geçerek kaybolmasına sebep olurken, zeytin hamurunun 25 dereceden düşük sıcaklıkta işlenmesi de uçucu faydalı bileşenlerin zeytinyağından kaybolmamasını sağlar.

Avrupa Gıda Güvenlik Ajansı (EFSA)‘nın zeytinyağındaki polifenoller üzerine yayınladığı çalışmasında  zeytinyağının faydalı etkilerinin görülebilmesinin, 200 mg/kg  polifenol içeren zeytinyağlarının günlük ortalama 20 gr kadar tüketilmesi ile gözlemlendiğini açıklamıştır. Avrupa’ da 250 mg/kg üzeri polifenol içeren zeytinyağları yeni zeytinyağı kategorisi olan Sağlıklı Zeytinyağı kategorisine girmiştir.

Sağlıklı beslenme hastalıklardan korunmak için çok önemlidir. Özellikle serbest radikallerin etkisinden kurtulmak için antioksidan beslenme önemlidir.

Son yıllarda kardiyovasküler hastalıklar, sağlıklı nörolojik gelişim, artrit, kolestrol  ve de özellikle çağımızın hastalığı kanser üzerine artarak yapılmakta olan çalışmalar, bu fenolik bileşiklerin insan sağlığı üzerinde önemini daha da ortaya koymaktadır.

Türk Kanser Derneği olarak çeşitli kanser (kolon, prostat ve göğüs) ve trombik (pıhtılaşma) hastalıkların oluşumunu engellemesinden ve kanserle savaşan eritrositleri oksidatif stresten koruyarak kansere karşı koruyucu kalkan olmasından dolayı Mucizevi’nde konaklayan hastalarımız için yüksek polifenollü zeytinyağı kullanıyoruz ve herkese kullandıkları zeytinyağlarındaki polifenol oranına dikkat etmelerini en az 200 mg/kg üzeri polifenol içeren zeytinyağlarını tercih ederek soğuk olarak tüketmelerini öneriyoruz.

DESTEK yaz,
3853'e gönder
Mucizelere Ortak Ol!