Türk Kanser Derneği olarak daha sağlıklı bir yaşam için beslenmenin önemli olduğunu sıklıkla vurguluyoruz.
Çünkü hastalıklardan korunmak, sağlıklı, huzurlu, kaliteli yaşamak hepimizin beklentisi. Bunun için antioksidandan zengin beslenmek gereklidir.
Sistein, glisin ve glutamin adı verilen üç amino asidin bir araya gelmesiyle sentezlenen en güçlü antioksidanların Glutatyonlar olduğunu biliyor musunuz?
Glutatyon, çok güçlü bir toksin temizleyici ve bağışıklık sistemi güçlendiricidir. Oksidatif stresten korumaya yarayan enzimlere destek olur.
Glutatyonlar azaldığında serbest radikallere karşı korunamayız. Serbest radikaller çoğu zaman normal hücre metabolik oksidasyonunun yan ürünleri ve toksik atıklarıdır. Anti-oksidanlar tarafından etkisiz hale getirilmediklerinde otoimmin hastalıklar, kanser gibi kronik hastalıklara yol açabilir. Yani vücut yapılarına zarar verir. Glutatyonlara "anti –oksidan" denilmesinin nedeni serbest radikalleri yakalamasıdır.
Bu yüzden sağlıklı bir yaşam için Glutatyon çok önemlidir. Vücut kendi glutatyonunun bir kısmını üretse de, kötü beslenme, sigara, hava kirliliği, stres, enfeksiyonlar ve radyasyon, glutatyonun vücuttaki oranını azaltmaktadır.
Bu yüzden günlük besinlerden aldığımız oran çok önemlidir. Glutatyon seviyemizi artmasını sağlayan besinler şunlardır:
- Brokoli
- Brüksel lahanası
- Lahana
- Karnabahar
- Avokado
- Şeftali
- Karpuz
- Tarçın
- Kakule
- Zerdeçal
- Domates
- Bezelye
- Sarımsak
- Soğan
- Kırmızı biber
Vücut oksidanlar (serbest radikaller) ve toksinler ile dolduğunda, onlarla mücadele ettiği sürece vücudumuz daha sağlıklı ve güçlü olur. Glutatyonun bu kadar önemli olmasının nedeni budur.
Vücuttaki glutatyon seviyesini artırmak için bazı öneriler:
- Kükürt açısından zengin gıdaları beslenme programınıza ekleyin. Sarımsak, soğan ,brokoli, lahana, karalahana, karnabahar vb. diyetinizde bulundurun.
- Ev yapımı veya antibiyotik içermeyen sütlerden yapıldığına emin olduğunuz peynirlerin suyunu tüketin. Bu büyük bir sistein kaynağıdır ve glutatyon sentezi için önemlidir.
- Egzersiz, glutatyon düzeyinizi artırır ve böylece bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Alfa lipoik asit ve N-asetil sistein glutatyon seviyesinin artmasında önemli rol oynar.
*Brokoli, ıspanak, domates, bezelye, lahana, pazı ile kırmızı et ve organ etleri alfa lipoik olarak zengin besinler arasındadır.
*Yumurta, süt, beyaz ve kırmızı eti, soğan, sarımsak, karnabahar, lahana N-asetil sistein üretimini destekler.
- Folat, vitamin B6 ve B12’yi düzenli bir şekilde alın.
- Selenyum güçlü bir anti-oksidan olarak bilinir.Besinlerden almaya dikkatli edin.
- C ve E vitamini glutatyonun geri dönüşümüne yardımcı olur ve hastalıkları engeller.