2015 Prostat Kanseri Farkındalık Çalışması

Türk Kanser Derneği olarak, misyonumuz doğrultusunda, önlenebilir kanserlerle savaşımıza devam ediyoruz ve prostat kanseriyle mücadele seferberliği başlatıyoruz. 

Eylül ayında, tüm dünyada Prostat Kanseri'nde erken tanıya dikkat çekmek amacıyla çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir. Biz de Türk Kanser Derneği olarak, Eylül ayında, bir dizi etkinlik düzenliyoruz. Etkinliklerimizden bir tanesi de, 2 Eylül'de Şişli Belediyesi Kent Kültür Merkezi'nde gerçekleşti. Amerika’nın en önemli üniversitelerinden biri olan Emory Üniversitesi Medikal Onkoloji Bölümü Prof. Dr. Ömer Küçük’ü ülkemize davet ettik. Ülkemizin yetiştirdiği çok önemli onkolog ve ürologlardan olan Üroloji ve Robotik Cerrahi uzmanı Prof. Dr. Fatih Atuğ, Radyoloji anabilim dalı başkanı Prof. Dr. Cem Balcı, Radyasyon Onkolojisi bölümünden Doç. Dr. Şefik İğdem ve Hematoloji Medikal Onkoloji bölümü Prof. Dr. Coşkun Tecimer’in de konuşmacı olarak katıldıkları bu halk seminerine yüzlerce vatandaşımız katıldı.

Doktorlarımız halktan gelen soruları yanıtlarken, biz de dinleyicilere ücretsiz prostat kanseri taraması dağıttık.

Prostat kanseri cerrahisinde yepyeni bir robotik uygulamadan da bahseden doktorlarımızdan aldığımız bilgilere göre, bu yeni görüntüleme tekniği sayesinde prostat muayenesi ve cerrahi operasyonu artık son derece ağrısız ve kolay.

Şu an ülkemizde sınırlı sayıda hastanede bulunan bu cihaza, Türk Kanser Derneği olarak, kullanım önceliğimiz olduğu için, vatandaşlarımıza bu cihazın avantajlarını uzun uzun ve tüm detaylarıyla anlattık ve taramalar dağıttık.

Yine aynı günün akşamı, Şişli Belediyesi’nin destekleriyle İstanbul Point Otel’de bilimsel bir konferans gerçekleştirdik. Ülkemizin önemli sağlık kurumlarında görev yapan doktorlarımızın bir araya geldiği konferansta, Türkiye ve Amerika’daki prostat kanseri teşhis ve tedavi yöntemlerine farklı yaklaşımlar değerlendirildi. Amerika’da geliştirilen yeni yöntemlerin de değerlendirildiği bu bilimsel konferansa Amerika’nın ve ülkemizin çok kıymetli profesörleri katıldılar. Geleneksel muayene yöntemini olan elle muayeneye alternatif olarak geliştirilen yeni radyolojik uygulama sayesinde, özellikle prostat muayenesi artık bir sorun olmaktan çıkıyor. İşte bu konferansta da, Türkiye’de çok az merkezde kullanılan bu yeni tarama yöntemi ile ilgili bilgiler ilk kez açıklandı ve Türkiye’nin en köklü ve prestijli derneklerinden biri olan Türk Kanser Derneği, sağlık kurumlarından, bu cihazın kullanım önceliği sözünü aldık.

Konferansın bir diğer önemli konusu da, prostat kanserinde beslenmenin oynadığı önemli roldü. Atlanta Emory Üniversitesi Üro-onkoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ömer KÜÇÜK, prostat kanseri ve beslenme ilişkisi hakkında Amerika’da kabul görüp uygulanan son derece çarpıcı açıklamalarını bizlerle paylaştı. Özellikle soya fasulyesi ile ilgili yapılan yoğun ve ciddi çalışmalardan bahseden Küçük, Amerika’da ve tüm dünyada, beslenmenin prostat kanseri tedavisinde oynadığı önemli rol hakkında bilgiler aktardı.

Bu konferansa, İstanbul’un önde gelen medikal onkoloji, radyasyon onkolojisi ve üroloji hekimleri katıldı ve prostat kanseri tedavisinde yapılan son yenilikleri ve gelişmeleri değerlendirdiler.

Başta İstanbul Sağlık Müdürü sayın Prof. Dr. Selami Albayrak’a; Şişli Kaymakamı sayın Salih IŞIK’a; Şişli Belediye Başkanı sayın Hayri İNÖNÜ’ye ve emeği geçen herkese teşekkür ederiz.

 

DESTEK yaz,
3853'e gönder
Mucizelere Ortak Ol!