Beslenme ve Kanser konusunda çalışmak.

Türk Kanser Derneği olarak, 2010 yılında, Amerika Birleşik Devletleri, Atlanta - Emory Üniversitesinin  ve Sağlık Bakanlığı Kanser Dairesi Başkanlığı öncülüğünde, 3 üncüsü Antalya’da yapılmış olan ‘Cancer & Nutrition’, kongresine iştirak ettik. 09-11/09/2012 tarihinde ise, Elazığ’da toplanan  5. inci ‘Cancer & Nutrition’ kongresinin açılış konuşmasını yapmak üzere, Sn. Denetçimiz Atila Karaelmas ile birlikte, son kongreye davet edildik. Kongre tertipçileri ile yaptığımız şifahi anlaşmada, bundan böyle yapılacak ‘Nutrition & Cancer’ kongrelerine, Türk Kanser  Derneği olarak, katılımcı ve tertipleyici  sıfatıyla iştirak etmeyi kabul ettik. Bu arada, İstanbul Bilim Üniversitesi ile birlikte, Nutrition  & Cancer konusunda, 12/09/2012 tarihinde, 100 ilgili kişinin iştiraki ile, İstanbul, Gayrettepe Florence Nightingale Hastanesinde,  çok başarılı bir seminer tertipledik.

Bu konuda, Avrupa’da Makedonya, Moldavya ve Kosova sağlık yetkilileri ile, Türk Kanser Derneği organizasyonda, uluslararası işbirliği  ve müşterek kongre, seminer ve work-shop’ lar organize etmek üzere, projeler hazırlamaya başladık.

Beslenme – sağlık ve kanser, birbirleri ile çok bağlantılı olgulardır. Maalesef, bu önemli toplantılara ülkemizin kanserle ilgili  mütehassıslarından bir çoğu, en ufak bir ilgiyi dahi  göstermemiş, davet edilmelerine rağmen, mazeret dahi beyan etmeden, kongreye katılmamışlardır.

Kanser hastalığı için en önemli tedavi şekli mütehassıs doktorlarının yapacağı ve tavsiye  edeceği tedavilerdir. Ama unutulmaması gereken, bu tedavileri bozabilecek veya kanser hastalığını tetikleyecek her türlü yaklaşımdan da kaçınılması gerekmektedir. Bu sebeple;

• Sağlıklı olduğumuz zamanlar,
  • Hastalığımız sırasında,
  • Hastalıktan sonra,

düzgün ve sıhhatli beslenme, insan hayatında çok önemli bir rol oynamaktadır.  Bundan sonraki kongre, seminer ve work-shop’larda, sağlıklı beslenme konusunu yukarıda bildirilen 3 ana başlık konusunda inceleme ve sunma hazırlıklarına başladık.

Beslenme & Kanser ve sağlıklı beslenme konularında çalışmalar yapılırken, bugün dünyada ve bilhassa ülkemizde yiyeceklere katılan, sağlığa  zararlı maddelerin önlenmesi ve kaliteli yiyecek imalat ve dağıtımında çalışanların teşvik edilebilmesi için, gerekli ön çalışmalara başladık.