Türk Kanser Derneği, ücretsiz sempozyumlar düzenliyor.

Türkiye Kanser Derneği, Levent Kültür Merkezi’nde kanserle ilgili bir dizi sempozyum düzenliyor.

İlk sempozyumda konuşan Türk Kanser Derneği Başkanı Burak Duruman, Türkiye’de her yıl yaklaşık olarak 160 bin kişiye kanser teşhisi konduğunu ve yaklaşık 100 bin kişinin bu hastalıktan yaşamını yitirdiğini söyledi. Duruman, “Ülkemizde yüzde 80 hasta, geç evrede kanser tanısı alıyor. Erken evre tanı alan hastaların sağ kalım oranları Avrupa ile aynı. Bir ülkede geç tanı konulması, vatandaşın sorumluluğu değildir. Bunun için tarama programları, hastalığın belirtilerine karşı toplumda farkındalığı artırmaya yönelik çalışmalar yapılmalı.” dedi. Sigaranın kansere yol açtığını belirten Genel Cerrah Zeynep Çaynak, “Çocuklarımızı sigaradan uzak tutmaya çalıştığımız gibi sağlıksız besinlerden de uzak tutmalıyız. Küçük yaşta şişmanlayan çocukların yüzde 70’i büyük yaşlarda da şişman olarak kalıyor. Fazla şeker ve tuz da kanseri tetikleyen gıdalar içinde yer alıyor.” ifadelerini kullandı.

Zaman Gazetesi