Hospis, Kanser Bakım Hastanesi

Türk Kanser Derneği, kullanımı intifa hakkı ile derneğe bağlı, Şişhane / Kasımpaşa Kanser Merkezi   binamızın, klinik bölümünü, 2010 yılında, SGK kuralları ile hasta kabul etmeleri, ek ücret alınmaması  ve diğer özel haklarımızın konunmaları ve  müştereken çalışma şartları ile bina kira / ücret, İstanbul Bilim  Üniversitesi, Avrupa Hastanesi tıbbi işletmesine bırakmıştı.

Maalesef, bugüne kadar, müşterek çalışmaları istediğimiz gibi gerçekleştiremedik.

Türk Kanser Derneği, kendi hastanesini kurmak için, ekli Hospis Projesinin, yapılabilirlilik ön hesaplarını hazırlamış ve böyle bir projenin, kanser hastaları için önemini, kurulacak hastanenin karlılığını projesinde belirtmiştir.

Hospis, Avrupada Orta Çağlardan beri var olan, sağlıkları bozuk insanlara, tam teşekküllü sağlık hizmetlerini vermeden, onlara rahatlatıcı sağlık hizmetlerinin verildiği, tesislerdir.

Günümüzde, ilk modern Hospis,1964 yılında İngiltere – Londra’ da açılmıştır. 1974 te, Amerika’da, Connecticut – New Heaven’ da açılan Hospis’in başarılı oluşu, bugün Amerika’da hospis tesis sayısını 5.000 in üzerine çıkarmış ve yıllık hasta / yatak sayısı 2.000.000 a  ulaşmıştır.

Hospis, kanserli hastaların, iyileştirici tedavilerinin sonucunda, doktor kontrolünde bakımlarının gerçekleştiği, hasta yaşam standartlarının üst seviyede tutulduğu, ağrı ve ızdıraplarının azaltılmaya çalışıldığı, hastaların günlük bakım tedavileri yapılmakta hastane / klinik’lerdir.  Bazı uzmanlar, bu gibi kanser hastalarının, ev veya özel bakım evlerinde de bakımlarının aynen felçli, bunama teşhisli veya benzeri bakım hastaları gibi bakılacağını zannetmektedir.

Felçli, bunama teşhisli veya diğer bakım hastalarında, hastalığın büyük darbesi gelişmiş, hastada skeller kalmış ve hastanın  mümkün olduğu kadar istirahati, bakım yoluyla temin edilmeye çalışılmaktadır.

Halbuki kanser hastalığında, hastaya iyileştirici tedavisi yapılmış ve hastanın doktor gözetimi altında kontrol ihtiyacı doğmuştur. Genelde, hastalık devamla, hastanın tümörü büyümeye devam etmede, hastalık  başka organlara metastas yoluyla sıçramakta, hasta ağrı ve ızdıraplar içinde kıvranmaktadır. Hastalığın takibi için, hastanın günlük doktor, görüntü, labarotuar tetkikerine ihtiyaç duyulmakta, hastada yeme, yutkunma ve uyuma  zorlukları başlamakta,  Hasta kesin tedavi altında bulunmak zorunda kalmaktadır.

Bu gibi hastalar, normal hastanelerde kalmak istemekte fakat, hastane yönetimleri, daha çok iyileştirici tedaviye odaklandıkları için, bu gibi bakım hastalarını, maalesef kabul etmek istememektedirler. Zaten, bakımla ilgili hemşire, hastabakıcı ve teknik personel, hasta bakım konusunda yeterli derecede eğitilmemiştir. Halbuki hasta bakım,  bir ihtisas işidir.

TKD tarafından kurulacak Hospis, hem çok büyük bir ihtiyacı karşılayacak, hem hastalar tarafından aranacak, hem de, özel kurum arama ve  luzumsuz masraflardan kaçınılacağı için, bugünkü normal hastanelerde istenilen ücretlerin yarı fiyatına, kanser hastalarına gerekli hizmet verilebilecektir.

Projenin başarıya ulaşması halinde, hospis hizmetinin, iki kişilik hasta odalarında verilmesi ile  hasta  bakım fiyatları, neredeyse, bakım evleri fiyatlarına düşebilecek ve kanserli hastalara gerekli, çağdaş bakım / tedavi hizmetleri  verilmiş olacaktır.